1/12/11

Well, I abandoned this blog for too long. Hello people.

Because today we have no biology lab and the class starts at 1230(the good point) and we have to panjat batu caves back to go to ceramah at RSU(the bad point) then turun batu caves balik to go to kayak meeting(the bad point, also) then have to panjat batu caves balik because our home is atas bukit(the bad point, too). Well, this is tremendously awesome!

"1good vs 3bad"

Kalau aku tak kurus jugak, maknanya aku mempunyai lemak yang degil.

15/07/11

WHATTHETHE?



Ah google pilih kasih, -.-

5/07/11

OK

24/06/11

Nota Untuk Melaju

Terima kasih kerana perlahan hari ini. Walaupun singkat, tapi cukup. Alhamdulillah :)


Ikhlas daripada, Mengejarmu

8/06/11

Macam biasa, wednesday is an overjoyed day

Dan tiba tiba teringat kenichi matsuyama, Hahahahahaha comelnye rambut cendawan awak :D

29/05/11

Puncak Alam punya cerita

1. Aku terfikir apa benda akan orang ceritakan pasal seminggu MDS? Penat, tak cukup tido, bosan, ceramah. Zzz aku pun tak nampak apa yang menarik dengan MDS sebab aku terfikir ice breaking, gelak gelak dengan budak baru, tapi aku kurang dapat semua tu. Mungkin ni la kot cara budak U orientasi, mungkin..

2. Sebab masing masing punya former schoolmates tersendiri, jadi boleh nampak keasabiahan secara terang terangan. Eh apasal schoolmates aku tak asabiah eh? Eh? Ehhh? Haha

3. Kampus Puncak Alam serius besar gila. Tapi, besar besar pun tempat sidai kain jugak paling kecik. Apasal la doh? Apasal? Tu benda wajib weh. Sama dengan persoalan farah khalil apasal fasa 1 ni UiTM tak bina masjid. Ha ni satu lagi benda benda yang wajib tapi diremeh temehkan. Aku tak faham, kau faham?

4. Aku ada problems dengan gelagat sekeliling aku. Yang tak babitkan aku, aku boleh tolak tepi. Tapi yang tang aku tengah sedap sedap queue basuh tangan , then datang segerombolan remaja kacau line aku, tu memang serius mintak penampar. Macamana nak gain respect kalau kau pun tak respect orang? Zzz

Semoga aku enjoy dengan setahun yang akan datang, insyaAllah.

18/05/11

Sepetang bersama teh o ais



Dikuasai oleh blackbirdfly.
Lokasi sekitar Tokyo, Japan.

16/05/11

Your parents are the real teachers

Selamat hari guru kepada ayah bonda yang mendidik aku 24/7 sejak aku mengada ngada sampai aku dah matured sikit dan mengajar aku dari gabungan dua ilmu duniawi dan ukhrawi dan semua subjek sivik, math, masak, lipat kain etc etc. Okay, banyak sebenarnya yang dorang ajar.

Anyway, thank you so much ayah bonda.

9/05/11

Ni baru betul kuasa di tangan anda



Mungkin nama rumah ni iHouse.

Mungkin ini yang terbaik

Alhamdulillah, got uitm. Jadi, secara rasminya boleh ucap goodboi to Egypt, Tanta, medicmesir, gmn and apa apa pama scholarship yang lain.

Apasal tak pilih Egypt?

Aku pun tak pasti sebenarnya. Tapi kau pernah dengar orang kata, “lagi banyak eksplorasi, lagi banyak kekeliruan”? Secara ikhlasnya, aku memang tak suka apa apa keputusan aku dipersoalkan walaupun niat kau baik nak bagi advices, sebab benda benda macam nilah yang akan turun tahap konfiden aku ke tahap paling low yang boleh sampai aku cakap aku taknak pun benda yang pernah menggilakan aku. yes kalau boleh aku memang taknak dengar sepatah haram kau tak sokong keputusan aku. Kalau boleh kan, tapi sampai bile nak suka benda menipu, jujur jugak is the best walaupun memang serius pahit tak manis manis dah.

(Ehem! Well this is different with lomo stuffs and dunk high, of course)

Apapapun semoga kita bergembira dengan apa jua pilihan yang kita buat. Jumpa aku kat koleq Rafflesia, Puncak Perdana ahad ni.

3/05/11

Selasa

Kau faham tak perasaan orang yang tak ada lesen tapi sekarang suka hati dapat bawak kereta coolio coolio gelong-ly tanpa kena saman?

Dua hari yang lepas, masa aku wandered kat google, terjumpa pulak dengan NFSW. Serius punya lama tak jengok game ni. Bila dapat tekan button play, pergh tak tau nak kecek lagu mana. Memang best gile.

So siapa siapa ada account NFSW, tolong lah pm aku. Kita merempit jom!



**NFSW=need for speed world

2/05/11

Pasal Masterchef

“Sementara semua jadi bisu, atas semua salah laku, elok kita selangkah maju, supaya bibir ini tidak diketap selalu”

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semalam aku tengok junior masterchef. Masa Isabella tu masak, dia terlupa masukkan sesuatu. Kawan kawan dia sedar akan kesilapan dia. Tapi semua ambil jalan berbisik. Aku macam bengang jugak la, tapi nasib baik dia johan bukan zizan.

Jadi, aku rasa kadang-kadang bila tengok orang buat silap, ramainya sedar kesalahan tu. Tapi bukan semua cukup kuasa untuk tegur. Ramainya berdiam diri, geleng dan cakap belakang. Sama macam kau ada kawan, kawan kau tokoh pelajar cemerlang, sama macam kau ada cikgu, cikgu kau seorang ustazah; Tapi kau bertepuk tampar dengan ajnabi, kau seksi, kau pergi clubbing, kau masak tak sedap, kau bangun lambat hari hari, kau tinggalkan solat, kau tak beratur kat kantin, kau buang sampah merata rata, kau berak tak flush, kau kutuk cikgu, etc etc mereka tahu. sedihnya kadang kadang atau memang selalunya tak ada sorang pun nak tegur. Ada yang lagi bagi sokongan moral ada la. Kalau macam tu, sampai bila pun tak akan ada perubahan. Ingat semua benda boleh bergerak secara automatik. Kalau macam tu, tak ada lah perkataan manual.

Jadi bang/kak dan diri sendiri, jangan nak ketapkan bibir sangat, jangan nak perapkan ilmu sangat. Orang buat salah, tegur la. Untuk kebaikan bersama. Tegur tu memang pahit, tapi kita boleh memaniskannya.

24/04/11

Mencari Konklusi

Matriks, Asasi and Egypt.

Alhamdulillah. 3 pilihan buat masa ni walaupun dua lagi masih atas awan. Tiga tiga bagus, tapi nak cari yang paling bagus dengan diri sendiri, okay tipu la kalau cakap kacang kan. Aku belajar dari silap. Bukan semuanya boleh ikut pandangan mata yang selalu indah. Memang dalam hidup kita, kita mesti mencari yang terbaik. Betul. Tapi, kau rasa semua yang terbaik itu adakah yang terbaik untuk kita? Wallahualam.

Serupa manusia tipikal, aku harap satu tindakan yang sempurna yang tidak bawa sesal.

“Allah! guide me towards righteous actions, fulfil my needs and hopes, O One who does not need explanations nor questions, O One who knows what is in the chests of the (people of the) world. Bless Muhammad(sallallahu alaiyhi wassallam) and his family.”

19/04/11

Selepas seminggu bernafas

Aku ambil masa seminggu untuk tulis balik post ni. Mungkin kalau aku tulis seminggu tu kau akan nampak aku balik balik complain, complain, complain. Sekarang dah lepak chillex sikit, baru boleh tulis ikut rasa akal.

Seminggu merasa panas satu Malaysia. Tak banyak benda poyo aku dah buat. Tak ada lah, kalau nak keluar rumah tu, aku upah orang kipas kipas kan aku. Tak ada lah, kalau nak masuk public toilet tu, aku nak jamban yang ada banyak buttons. Tak ada lah, kalau nak pergi mana mana tu, aku nak naik KTM yang serupa ERL. (Woi setakat ni aku rasa ERL paling punctual, tak boleh kutuk dah) No No No, I takdelah poyo sangat yo walaupun ada niat nak semua tu.

Memang betul banyak perubahan akan kau rasa kalau kau datang dari comfort zone dan nak beralih ke discomfort zone, walaupun kau pernah merasa discomfort zone tu bagaimana. Serupa macam mat saleh kena stay kampung. Balik balik main sep sep. Serupa macam budak chicken chop kena makan belacan. Serupa macam budak celah ketiak mak kena pergi hostel. Samada kau nak rasa perubahan tu sesuatu yang baik atau tak, samada nak bersyukur atau nak maki. Terpulang. Kita mungkin paling banyak sedar bila beranjakan dari comfort zone ke discomfort zone, sebab masa tu kita akan berfikir panjang, baru tahu erti kesyukuran. Jarang orang berfikir bila dah beranjakan discomfort ke comfort zone. Sebab kita bukan mudah bersyukur. Ye, aku lah tu.

Dan dalam banyak banyak perubahan tu kau sendiri akan rasa macam nak bandingkan je, tak bandingkan rasa tak puas hati pulak. Bukan pasal nak mempoyokan diri atau nak sangat nampak kau ni berasal dari kampung senang lenang. Tidak sama sekali. Kadang kadang orang yang buat macam tu ada je orang kata gedik, bajet, poyo. Yes, aku pun kutuk dorang apa. Tapi lama-lama aku rasa setiap apa orang buat mesti ada sebab kenapa dia perlu membandingkan, samada dia jujur atau tak, samada dia tahu apa dia cakap ke tak, wallahualam. Yang tak tak tahu apa dia cakap tu, yang macam nak mintak pelempang 90 darjah. Ada ke bandingkan durian dengan cheese cake? Ada ke bandingkan belacan dengan jem strawberry. Okay, tu bandingkan ke samakan?

Memang betul, membandingkan banyak banyak memang nampak serius menyampah. Macam adat petandingan, sekarang ada adat perbandingan. Salah satu mesti jadi winner dan not-totally-loser. Biasaq la tu,, Tapi bukan semua perbandingan cari pelempang kan? Ada sesetengah perbandingan daripada asas yang boleh pakai dan mungkin hanya minority yang memahami. Dan sesetengah perbandingan boleh jadi satu motivation untuk terus mengorak langkah ke hadapan. Tak salah kan. Yang penting cara orang tu menyampaikan dan menjelaskan sesuatu perbandingan yang membezakan respons orang ramai. Kalau bajet nak sindir je, memang menyampah la woi.

Jadi, berbalik kepada diri sendiri. Serius, kalau nak bandingkan Jepun dengan Malaysia, you know very well siapa johan siapa zizan. Tak perlu aku cakap lagi. Amazing internet connection, amazing people, amazing services, amazing places, amazing culture, amazing country, what else can I say? Memang kalau boleh nak je taroh amazing hiro mizushima, amazing takuya kimura, amazing ikuta toma. Haha tapi karang aku over cakap aku gedik. Amende lah kome ni.

Memang Malaysia masih jauh lagi nak beranjakan, tapi tak mustahil Malaysia boleh jadi seperti negara negara kelas pertama. Sebab tu wujud wawasan 2020. Sekarang pun penuh dengan cendekiawan, bersepah-sepah. Tak kan lah, dalam banyak banyak cendekiawan tu sorang pun tak mampu mengubah Malaysia. Lagi pelik kan. Apa guna 9k orang straight A’s. Haha

Macam mana pun, apa yang penting kita sendiri kena berubah. Aku, kau, kita, semua. Kalau diri sendiri pun tak boleh berubah, tak payah lah nak mengaharap satu komuniti nak berubah, lepastu main tunjuk tunjuk bila negara banyak masalah. It’s not about the country itself, it’s about the people in the country.

8/04/11

Ni mungkin(atau memang) last post aku from japan

Assalamualaikum, ohayo.

Making a decision is not easy, yeh aku pun tahu. Sebab tu ada solat sunat istikharah. Untuk memudahkan kita yang selalu alpa, leka dan lalai. Bercakap pasal keputusan, bukan senang nak lupa benda yang boleh buat kau sesal. Mungkin sampai bila bila pun akan ada rasa penyesalan yang buat kau caci maki hina kutuk diri sendiri.

Sampai kau jumpa satu kepuasan, kau akan lupa apa itu penyesalan.

By the way, 5 pagi ni turun Narita airport, balik Malaysia. Aku balik Malaysia masa the best season of the year. Aku balik Malaysia masa Jepun tengah nazak, pukul 11:37pm tadi ada aftershock yang sanagt kuat dan tsunami warning at miyagi prefecture. Aku balik Malaysia just nak hadir satu benda yang tak payah hadir pun takpe. Aku balik Malaysia dalam kondisi zombie yang kena tukar jadi manusia(how does it feeeeel? Mesti lah sedih). Aku balik Malaysia padahal aku ada 1-2 bulan stay sini. Aku balik Malaysia equals to nothing. Okay, loser.

I wish the cloud has a silver lightning. And I can bahgia and no familysick.


Sekarang, boleh tidur. Boi

3/04/11

Today's journal III

"When you are grateful fear disappears and abundance appears", Anthony Robbins

Sepanjang masa masa yang diberikan, Alhamdulillah. Bersyukur masih dikurniakan kesemua pancaindera untuk menikmati setiap bait keindahan alam, manusia dan makhluk ciptaan Allah. Mata untuk melihat, telinga untuk mendengar, hidung untuk menghidu, lidah untuk merasa dan kulit untuk menyentuh. Alhamdulillah.

4 bulan di Tokyo, bukan apa yang sahaja. Masa yang aku letakkan dalam kotak metamorfosis yang dahagakan evolusi. Dah 17 tahun menghirup udara pinjaman. Kadang kala kotor, busuk dan caci maki. Kadang kala bersih, nyaman, jarang sekali ucap syukur.

Pulang Malaysia? Alhamdulillah, sekurang kurangnya ada tanah air. Tinggalkan Jepun? Alhamdulillah, sekurang kurangnya dah pernah jejak. Flea market tak bukak? Alhamdulillah, sekurang kurangnya duit selamat. Terserempak lelaki kacak? Alhamdulillah, sekurang kurangnya anime tak tipu. Basuh pinggan? Alhamdulillah, sekurang kurangnya tu tanda baru selesai menjamu selera. Lapar? Alhamdulillah, sekurang kurangnya selalu kenyang. Duit sikit? Alhamdulillah, sekurang kurangnya membantu pendapatan orang lain. Tak dapat A lurus? Alhamdulillah, sekurang kurangnya ada usaha.


Ajar aku untuk bersyukur dengan benda silap dan remeh, aku nak berhenti menyesal.

30/03/11

Jangan jadi lalang

Salam sejahtera.

Jadi apa perkembangan terbaru anda? Makin sihat, makin ekzaited,makin matang? Seorang aku belum punya lagi kesemua rasa sedemikian, cukup dengan kalimah Alhamdulillah untuk masa masa yang ada. Mungkin sebab aku dah mula bosan nak layan laman laman sesawang yang sekarang boleh kata Fb pun dah rupe macam twitter, myspace dah rupe macam Fb. Makin lama, servis makin hampeh. Very well, I hope you guys are under Allah’s protection as always. Sekarang macam macam boleh berlaku, surat khabar bukan lagi siaran sukacita tetapi lebih dukacita dan seramcita. Jaga diri, jaga nama, jaga maruah.

Bila dah selesai keluar keputusan SPM, topik lagi mendidih mesti lah biasiswa. Memang banyak biasiswa yang ditawarkan dan memang banyak orang yang mohon. Tapi, aku heran dengan sesetengah orang. Mohon biasiswa membabi buta. Asal ada sebut biasiswa, main rembat je mohon. Aku pun desperate biasiswa la, bratha. Tapi, toksah lah menggila pergi mohon segala. Padahal kursus yang ditawarkan langsung tak memenuhi perisa asli kau.

Memang tak salah mohon banyak banyak. Dari aspek akademik, ya memang ada 9k calon SPM 2010 layak nak memohon secara membabi buta. Keputusan dah chaiya lah katakan. Kalau yang banyak tu memang kursus yang kau tahu kau akan suka untuk lakukan, baguslah. Tapi, kalau pilih kursus secara rawak atau patut aku cakap membabi buta, tak payah lah weh sebab belum tentu kau akan suka dengan apa yang kau akan lakukan. Memang, kau mungkin akan lulus temuduga tapi aku tak pasti kau akan puas hati tak dengan apa yang kau dah capai tu. Kuantiti tak bawa makna kepada kualiti. Langsung.

Apa salahnya kalau kau betul betul buat keputusan yang jitu arah mana kau nak masuk, arah mana kau nak tuju. Jangan jadi macam orang naik keretapi, tapi tak tahu trek apa keretapi tu lalu. Memang sampai ke sudah pun kau akan prektis kaedah buang masa dan tenaga yang langsung tak bawa bahagia. Tak payah lah hang dok sebut pasal just go with the flow. Bukan masanya weh. Sebab tu ramai yang kantoi masa belajar walaupun atas nama budak SBP, MRSM. Sekadar atas nama.

Cara terbaik untuk kau tahu kursus apa kau patut masuk ialah dengan tahu kerjaya apa yang kau mahukan. Yes, kerjaya bukan kerja. Tu dua perkataan yang orang selalu salah maksud. Kerjaya ialah benda yang kau tahu kau akan sukaria bila buat. Kerja, mungkin sukaria bila akhir bulan sahaja mungkin? Sepatutnya masa masa terluang macam ni, bukak balik buku biodata masa kecik kecik, ada satu pengisian untuk cita-cita. (Padahal masa kecik kecik skop kerja sangat tipis. Balik balik cikgu, balik balik polis. Okay, tak boleh pakai sangat buku tu.) Atau tanya diri sendiri apa kau nak jadi. Kalau kau boleh sebut kau tak mahu jadi cleaner bila besar, takkan kau tak boleh sebut apa kau mahu jadi. “Manusia berguna… Manusia berjaya...” Ya, berguna dari segi apa, berjaya dari aspek mana? You know yourself better than others. Seminit dua soal jawab diri bukan lama beb. Okay, kalau dah pecah otak sangat, buat solat istikharah. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kau.

Jadi, apa aku nak cakap ialah dari korang enjoy dengan poket penuh hasil biasiswa, baik korang bagi dekat orang yang betul betul memerlukan. Kalaupun korang rasa layak, tapi kalau dah boleh jangka korang tak akan suka denagn kursus kursus yang ditawarkan, baik let it go. Jangan hidup suka tamak sampai boleh jadi penindasan cita cita murni orang lain.

Akhir kata, aku ada petik kata kata dari anon.
"The secret of life is not to do what you like but to like what you do"

Dah, selamat maju jaya.

28/03/11

Today's journal II

Yo, sup.

Pagi tadi aku cuba leraikan keadaan. Aku tengok aku makin sengal je, so aku try cakap kat parents aku guna bahasa paling halus gila yang aku taknak balik Malaysia pasal hal hal pada post sebelum ni. Bukan pasal aku gedik taknak balik tanah air. Walaweh, aku pun tak tahu sukses ke tak pasal aku rasa dalam banyak banyak subjek, subjek nak membodek mengampu ni la paling aku fail. Mungkin aku kena menuntut ilmu lagi dengan salesgirl gedik gedik dekat supermarket. Masalahnya, dorang gedik dekat laki je, LELAKI je doh.

Papepun, adakah ini rasanya kalau terkena pengaruh rakan sebaya? Jadi, aku nasihatkan korang jangan lah terpengaruh dengan mana mana anasir yang korang ingat dah cukup bagus, padahal hampeh gila. Okay, tu tak boleh expect lah kan. Mana nak tahu ending dia baik ke tak. Cuma, kalau boleh takpayah lah ikut kawan sangat, you know yourself better.

So, harini aku pergi Nippori beli kain. Amik kau pergi beli kain. Kain bapak mahal doh! Aku punya kain cotton nak dekat 50 hengget. Serius aku rasa mahal gila. Tak tahu la orang lain rasa murah pulak kan. Tak silap aku dulu murah je. Ni semua salah remaja remaja yang jadikan baju kurung cotton sebagai trend. Salah korang tahu tak? Tahu tak? Cakap macam aku tak pakai baju kurung cotton. Muahaha. Anyway, nasib baik mak aku bayar. Thank you.

Petang tu, masak takoyaki dan Malaysia kan dia. Makanan jepun faham jelah betapa tak hot and spicy nya. Sekali kena cili padi, pergh memukau beb. Tambahan perisa, aku masukkan mix vege supaya lebih berkhasiat dan mengikut kuata pemakanan Kevin Zahari gitu. Kevin Zahari? Em pun bollehh.

Selamat maju jaya, manusia. Akhir kata, think twice, act wise. Karang jadi macam aku, nak? NAK? NAK?

27/03/11

Sesal dahulu pendapatan(Pendapatan doh!)

So, I’m going back to Malaysia this 8th April. Lagi 2 minggu beb. Konon nak naik atas stage sangat kan. Hamik luu.

Macam mana aku boleh decide something yang memang nampak sangat self desire nya ni? Waderuski. Aku tergoda dengan imaginasi aku sendiri atau apa?

Memang lah naik atas stage best. Aku rasa best gila. Peluang yang datang bukan pada bila bila yang kita suka. Tapi, aku tak confirm pun dapat naik atas stage ke tak. Benda tak confirm kebenaran macam ni patutnya boleh lupakan senang senang kacang je. Benda benda macam ni la yang boleh transform suka jadi duka. Tapi, apahal aku nak sangat ni? Padahal kolej masuk entah la bapak lambat weh, apa je yang kau boleh buat. Nak jalan pun kereta harem lesen takde. Naik public transport, pergh macam tak biasa! Berjauhan dengan family, serius familysick tahap gendut.

Well, imagination is the worst somehow.

Bukan nak cakap apa, aku tiba tiba rasa it’s a superhuge mistake and yo aku tak boleh patah balik pasal tiket dah beli and aku rasa sumpah sakai sekarang ni. Toksah cakap la, memang aku dah buat banjir kat Jepun yang aman lagi damai ni. Argh!

Apepun peribahasa harini cukup menepati citarasa, 'sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada guna'. sesal kemudian tu yang sakai tu.

p/s, Ni aku tak suka ni bila dah jatuh cinta, bila berjauhan pun rasa terseksa. Okay, belum berjauhan lagi pun dah cukup menyeksakan. Hehehe.

I love you, Japannananananana!

24/03/11

Rasa semasa

Apa yang kau akan buat selepas dapat keputusan SPM?

Dah , dah. Lambat do. Mesti lah korang akan pergi ke mana mana laman sesawang dan klik semua tawaran biasiswa(walaupun banyaknya samada kau disqualified atau pun kau memang memilih). Aku tengok banyak gila scholarship, tapi yang kena dengan selera aku boleh cakap sekelingking je. Walaupun alasan sebenarnya kau boleh tengok dekat kurungan yang aku buat sebentar tadi.

Apa yang kau akan buat selepas muat turun borang tawaran biasiswa?

Dah, dah. Lambat do. Mesti lah isi dengan penuh ikhlas lagi jujur. Dan satu karangan panjang yang menguji akal minda. Serius aku da berzaman tak tulis esei(do blog ni apa? Blog ni catatan harian aka diari peribadi lah sangat), aku mampu buat sampai 87/500 perkataan je. Betapa aku kena bukak balik buku contoh contoh karangan upsr, dalam tu banyak kisah autobiografi. Ah dah la, dia tak tulis pun kalau tulis kurang kena tolak markah. Atau, ke terus disqualified?? YEAH ni yang nak sangat dengar ni.

Okay.

Sebenarnya post aku kali ni tak ada kena mengena dengan scholarship mahupun result aku. Tu macam hiasan hiasan duniawi sehidung hidungnya yang boleh buat aku puas hati kononnnya aku tulis banyak gila. Aku cuma nak bagitahu aku tak suka kalau orang ingat aku bapak belagak poyo gila duduk kat Jepun. Atau orang yang ingat aku akan masuk U dekat Jepun pasal aku duduk Jepun. Atau orang yang kaitkan aku dengan tsunami atau earthquake atau nuclear radiation. Kau apahal do? Aku rasa kau sakit teruk, deria rasa kau nazak, atau mungkin kau cemburu butapekakbisu, perlu untuk kau berlari jumpa pakar, jangan sampai bom Gadaffi kena kat kau sudah la. Aku belum kategorikan kau sebagai terrorist, kau selamat-untuk masa sekarang. Pahe dok?

Okay. Selamat malam. Nampaknya aku terpengaruh dengan sesuatu yang adjektif kali ini. Sakai.

23/03/11

Alhamdulillah, eh aku bole survive do

Aku ada vid tp aku tk pakai scarf, jadi diharamkan untuk post. Aku nak je post, tp blogspot ni terus muncul semacam reminder “If you are muslim, think about akhirat”. Aiseh baru nak mencapub muka aku bapak ekzaited telefon nak dekat berapa juta kali baru dapat betul betul punya result. Rugi ah do. Rugi. Hahaha

Papepun, sempena aku dapat 1bijak untuk kertas Fizik, aku taknak ah mintak benda benda yang menjadi obsesi majority ni kan. Barbie, kereta, motor halidevidsen, condominium, dslr, ipad. Ah tak perlu. Aku sayang bapak aku, taknak ah hidup kasi kikis duit bapak je kan. So, aku dah buat keputusan yang aku rasa tepat lagi muktamad. Aku nak mintak bapak aku bawak aku pergi LA jumpa AdamSevani. Seminit pun takpe, aku rela.

Pergh, Tido je la, Azyan. Masuk mimpi...
dan macam semalam, harini pun dapat makan kenduri lagi. YEAHAHA

Thanks a lot to ibu ayah, family, ummy, teachers, keboba, friends and everyone who pray for batch '93 success. May Allah bless all of you. :)


p/s, SABDA no1 in hilir perak and no4 in Perak. COOOOLIO siot! Congrats Nova X!

Tips untuk ganguan gangguan tipikal

Well, today is Wednesday. WEDNESDAY bhai. Beri impoten deh fo bec ’93 yo. So, sebelum aku call sekolah aku akan post satu entri for tips nak mengelakkan gangguan gangguan tipikal lepas dapat result.

1. Deactivate account Fb
Disebabkan pengaruh Fb ni makin merasuk rasuk dalam jiwa tak kira lah anak muda ke bapak tua ke. Kalau sehari tak online tu rasa macam nak amuk kat semua orang(padahal bukan ada notification pun). Gelabah lebih. Dari rasa gelisah semacam, baik deactivate terus. Jadi, ni merupakan cara terbaik. Banyaknya kawan kawan akan tanya ikut Fb la kalau yang jenis nak jimat sangat kredit. Tak penuh dinding, chatbox mesti balik balik buat bunyi. Annoying kan? Haa Kau berani tak nak deactivate ni? Berani? Berani? Haha mesti tengah fikir banyak kali kan. “Kawan aku dah dekat 3k, takkan nak deactivate kot”

2. Buat suara Ribenablack bila ada orang call
Aku tahu bukan semua orang ada semangat yang kental nak buang telefon bimbit. Sayang ah, tu iphone siot. Gila nak buang! Ibarat melewakan titik peluh ibu bapa kita yang susah payah mencari sesuap nasi. Haha. Kalau taknak jadi anak derhaka jangan buat do. Serius. Ala nak off phone pun, kau tu dah ada kekasih hati. Mana boleh tak bergayut dengan kekasih hati seminit(Padahal nak cakap hye je). Macam tak tahu. Haha. Jadi solution paling mujarab ialah buat suara Ribenablack. “Hello, hello. Tet tet tet tet” Aku tak faham ni suara robot ke suara manusia? Ha? Ha? (Do mengutuk je kerja!) Okay, okay buat lah macam suara jastinbibir ke, mamat Lombok ke, hantu kak Limah ke, yang mana berlawanan dengan suara kau orang la. Jangan off kalau orang call. Sebab kau suka ke kalau orang off bila kau tengah semangat kebabom nak call? Suka?

3. Charge sape sape nak tanya kau
Setiap kali orang nak tanya kau, kau suruh dia sediakan duit yang secukupnya. Sorry, peeps. “Money is not the most important thing in the world. Love is. Fortunately, I love money.” Haha. Buat ah satu soalan charge dua hengget ke. Tkpun up sikit mana mana cucu datuk. Dua hengget dia orang macam pandang. Haha. Jadi, for sure dapat menjana pendapatan kau. Cuba kau bayang kan. Kalau dia bagi salam, dia dah kena charge dah sebab kau nak jawab salam. Lepastu bila dia tanya berapa dapat, kau jawab yang no je. Contohnya, “aku dapat 5.”. Mesti dia nak tanya lagi, “5 apa?”. Masa tu baru jawab “5A”. Dan soalan soalan berikutnya contohnya “Berapa B?”, “Berapa C?”, “Berapa D?” dan “Berapa E?”. Tu baru tanya grade, kalau tanya pasal subjek. Pergh, Ha sekarang kira berapa banyak dah fulus mari? Haha.

4. Buat muka sekupang macam kak Limah lepas dapat result
Okay, penambahan buat sound effect “enjet2 semut”. Haha, bajet kena rasuk la dol. Tak, tak. Janagan buat kena rasuk karang kena betulbetul sumpah menyesal beb. Sebenarnya nak buat macam kau frust menonggeng gila dengan result kau. So, orang orang mesti taknak tanya kan pasal tak elok lah tanya orang tengah “macam” stress tu. See, I told ya Malaysians have too much of courtesy. Surely kau akan terselamat dari pertanyaan2 ni. By the way, acting mesti kasi gempak eh. Baru betul betul sukses. *angkat2 kening macam zianazain.

Okay that’s all, aku fikir nak buat sampai lima tips. Tapi masa memang mencemburui kita. Sekarang dah pukul 10++ jam Malaysia. Aku nak kena call sekolah. Hope everything will be okay la. And paling penting aku boleh accept whatever pattern of result I got.


Selamat maju jaya :)

22/03/11

Today's journal

Harini aku bangun pagi lambat. Adala dalam nak dekat Zohor. Serius aku macam, “WOI esok keluar result. Mati ah kauuu. Separa mati beb!”. Yes, I feel like dying, mannn. Bukan pasal esok result nak keluar, tapi pasal bangun lambat nanti jadi poverty stricken do. I once told you in my previous post if you noticed that la. La kan? (bajet aku punya blog macam mamak, hari hari ada visitors? Haha) Do tah la aku broke sekarang. 1 yen je penuh dalam purse. Kalau buat menara tingkat pun belum tentu boleh cukup 100yen. (T.T)

Petang tadi, aku ajar adik aku Akhlak Islamiah. Ya, aku sekali belajar la pasal aku punya akhlak ni makin hari makin kena improve, baru mak mertua suka. Topik hari ini ialah keras hati dan berjimat cermat. Keras hati tu maksud dia tidak menerima pendapat atau nasihat orang lain. Hm aku rasa aku adala sikit sebab kadang kadang memang aku rasa aku je betul, semua orang salah. Haha gila ego. Ala menipu besau la kalau tak pernah keras hati kan. Orang suruh online sampai pukul 10, kau online sampai dah tertahajjud kat lappy. SO, kau dikategorikan sebagai keras hati.

Berjimat cermat pula bermaksud berhati hati menguruskan wang dan harta benda tanpa pembaziran. Haa aku bukan nya membazir cuma tak nak kena cop kedekut dengan diri sendiri. Tidak, tidak. Ni macam ayat penyedap hati je.Ikut bajet bulanan aku untuk bulan ni je, dah penuh minus. Kadang kadang tu aku pun tak faham apa aku buat sampai habis. Aku rasa aku banyak beli makanan je. Makanan je pun 10000yen habis sebulan? Err, tak perlu komen.

Adik aku dia bebel kata aku selalu bagi topic nak kenakan dia. AHAHA aku memang suka la kan bagi contoh lepastu pakai nama adik aku banyak2. Nama aku untuk contoh yang baik baik je. Aisehh. Haha. Spe lagi nak angkat bakul kalau bukan diri sendiri. Think think haha

Malam pula, we got surprise kenduri kendara for SPM RESULT esok hari. HAHAHAHA can’t stop laughing. Thank you :) Mak aku buat lontong and aku entah la hantu lontong kot. Sekali makan dengan sambal udang, perghh! Okay, seriously sangat syiok macam matkool. Aku tak pernah rasa keluar-result-eve yang gila aman seaman sekarang. Paling teruk maybe masa UPSR kot, bapak cuak hambek lu got 3A’s je. Haha. 3A’s pun aku dah rasa okay gila sebab aku memang tak boleh blah pemalas masa tu. SO I deserved it. No regret lah kan. Kononn haha.
Kalau harihari makan ni pun, I tak kisah gemuk yo.


Then, masa PMR. Aku banyak sibuk luahkan kat blog. Haha lawak pulak kalau baca balik. Ada before and after post lagi. Chaiyaalah, so for tomorrow’s post maybe aku tak boleh jamin aku akan post ke tak pasal result aku. Well, kan ada orang cakap kalau result kau bagus kau terasa nak canang kat satu dunia, tapi kalau sebaliknya boleh buat buat tak tahu je la. Haha

Everyone keep asking me apasal aku macam tak cuak,(I really can sing ribenablack song macam budak asrama dapat maggi sekarang haha). Seriously aku pun tak tahu. Dan benda ni somehow menakutkan aku. I don’t know if I can be happy like this after I see my unpredictable result esok. Seriously aku tak tahu. Okay tu semua boleh fikir esok la kan. Nasihat aku: Why don’t we enjoy our moment now? Kau pun tahu kau dah buat yang terbaik atau kalau tak buat yang terbaik pun, kau kena trust yourself yang kau memang dah buat terbaik. So whatever result comes, well you know you’ve done your best. So, lepak chill okay-Untuk masa sekarang. :)

Batch ’93, May a lot of luck be with you. :)

19/03/11

Perkongsian untuk semua

Say YES to GAMBARU!

by Rouli Esther Pasaribu on Monday, March 14, 2011 at 12:02pm

Terus terang aja, satu kata yang bener2 bikin muak jiwa raga setelah tiba di Jepang dua tahun lalu adalah : GAMBARU alias berjuang mati-matian sampai titik darah penghabisan. Muak abis, sumpah, karena tiap kali bimbingan sama prof, kata-kata penutup selalu : motto gambattekudasai (ayo berjuang lebih lagi), taihen dakedo, isshoni gambarimashoo (saya tau ini sulit, tapi ayo berjuang bersama-sama), motto motto kenkyuu shitekudasai (ayo bikin penelitian lebih dan lebih lagi). Sampai gw rasanya pingin ngomong, apa ngga ada kosa kata lain selain GAMBARU? apaan kek gitu, yang penting bukan gambaru.

Gam baru itu bukan hanya sekadar berjuang2 cemen gitu2 aja yang kalo males atau ada banyak rintangan, ya udahlah ya...berhenti aja. Menurut kamus bahasa jepang sih, gambaru itu artinya :

"doko made mo nintai shite doryoku suru" (bertahan sampai kemana pun juga dan berusaha abis-abisan)

Gambaru itu sendiri, terdiri dari dua karakter yaitu karakter "keras" dan "mengencangkan". Jadi image yang bisa didapat dari paduan karakter ini adalah "mau sesusah apapun itu persoalan yang dihadapi, kita mesti keras dan terus mengencangkan diri sendiri, agar kita bisa menang atas persoalan itu" (maksudnya jangan manja, tapi anggap semua persoalan itu adalah sebuah kewajaran dalam hidup, namanya hidup emang pada dasarnya susah, jadi jangan ngarep gampang, persoalan hidup hanya bisa dihadapi dengan gambaru, titik.).

Terus terang aja, dua tahun gw di jepang, dua tahun juga gw ngga ngerti, kenapa orang2 jepang ini menjadikan gambaru sebagai falsafah hidupnya. Bahkan anak umur 3 tahun kayak Joanna pun udah disuruh gambaru di sekolahnya, kayak pake baju di musim dingin mesti yang tipis2 biar ngga manja terhadap cuaca dingin, di dalam sekolah ngga boleh pakai kaos kaki karena kalo telapak kaki langsung kena lantai itu baik untuk kesehatan, sakit2 dikit cuma ingus meler2 atau demam 37 derajat mah ngga usah bolos sekolah, tetap dihimbau masuk dari pagi sampai sore, dengan alasan, anak akan kuat menghadapi penyakit jika ia melawan penyakitnya itu sendiri. Akibatnya, kalo naik sepeda di tanjakan sambil bonceng Joanna, dan gw ngos2an kecapean, otomatis Joanna ngomong : Mama, gambare! mama faitoooo! (mama ayo berjuang, mama ayo fight!). Pokoknya jangan manja sama masalah deh, gambaru sampe titik darah penghabisan it's a must!

Gw bener2 baru mulai sedikit mengerti mengapa gambaru ini penting banget dalam hidup, adalah setelah terjadi tsunami dan gempa bumi dengan kekuatan 9.0 di jepang bagian timur. Gw tau, bencana alam di indonesia seperti tsunami di aceh, nias dan sekitarnya, gempa bumi di padang, letusan gunung merapi....juga bukanlah hal yang gampang untuk dihadapi. Tapi, tsunami dan gempa bumi di jepang kali ini, jauuuuuh lebih parah dari semuanya itu. Bahkan, ini adalah gempa bumi dan tsunami terparah dan terbesar di dunia.

Wajaaaaaaar banget kalo kemudian pemerintah dan masyarakat jepang panik kebingungan karena bencana ini. Wajaaaaar banget kalo mereka kemudian mulai ngerasa galau, nangis2, ga tau mesti ngapain. Bahkan untuk skala bencana sebesar ini, rasanya bisa "dimaafkan" jika stasiun-stasiun TV memasang sedikit musik latar ala lagu-lagu ebiet dan membuat video klip tangisan anak negeri yang berisi wajah-wajah korban bencana yang penuh kepiluan dan tatapan kosong tak punya harapan. Bagaimana tidak, tsunami dan gempa bumi ini benar-benar menyapu habis seluruh kehidupan yang mereka miliki. Sangat wajar jika kemudian mereka tidak punya harapan.

Tapi apa yang terjadi pasca bencana mengerikan ini? Dari hari pertama bencana, gw nyetel TV dan nungguin lagu-lagu ala ebiet diputar di stasiun TV. Nyari-nyari juga di mana rekening dompet bencana alam. Video klip tangisan anak negeri juga gw tunggu2in. Tiga unsur itu (lagu ala ebiet, rekening dompet bencana, video klip tangisan anak negeri), sama sekali ngga disiarkan di TV. Jadi yang ada apaan dong?

Ini yang gw lihat di stasiun2 TV :

1. Peringatan pemerintah agar setiap warga tetap waspada
2. Himbauan pemerintah agar seluruh warga jepang bahu membahu menghadapi bencana (termasuk permintaan untuk menghemat listrik agar warga di wilayah tokyo dan tohoku ngga lama-lama terkena mati lampu)
3. Permintaan maaf dari pemerintah karena terpaksa harus melakukan pemadaman listrik terencana
4. Tips-tips menghadapi bencana alam
5. nomor telepon call centre bencana alam yang bisa dihubungi 24 jam
6. Pengiriman tim SAR dari setiap perfektur menuju daerah-daerah yang terkena bencana
7. Potret warga dan pemerintah yang bahu membahu menyelamatkan warga yang terkena bencana (sumpah sigap banget, nyawa di jepang benar-benar bernilai banget harganya)
8. Pengobaran semangat dari pemerintah yang dibawakan dengan gaya tenang dan tidak emosional : mari berjuang sama-sama menghadapi bencana, mari kita hadapi (government official pake kata norikoeru, yang kalo diterjemahkan secara harafiah : menaiki dan melewati) dengan sepenuh hati
9. Potret para warga yang terkena bencana, yang saling menyemangati :
*ada yang nyari istrinya, belum ketemu2, mukanya udah galau banget, tapi tetap tenang dan ngga emosional, disemangati nenek2 yang ada di tempat pengungsian : gambatte sagasoo! kitto mitsukaru kara. Akiramenai de (ayo kita berjuang cari istri kamu. Pasti ketemu. Jangan menyerah)
*Tulisan di twitter : ini gempa terbesar sepanjang sejarah. Karena itu, kita mesti memberikan usaha dan cinta terbesar untuk dapat melewati bencana ini; Gelap sekali di Sendai, lalu ada satu titik bintang terlihat terang. Itu bintang yang sangat indah. Warga Sendai, lihatlah ke atas.

Sebagai orang Indonesia yang tidak pernah melihat cara penanganan bencana ala gambaru kayak gini, gw bener-bener merasa malu dan di saat yang bersamaan : kagum dan hormat banget sama warga dan pemerintah Jepang. Ini negeri yang luar biasa, negeri yang sumber daya alamnya terbatas banget, negeri yang alamnya keras, tapi bisa maju luar biasa dan punya mental sekuat baja, karena : falsafah gambaru-nya itu. Bisa dibilang, orang-orang jepang ini ngga punya apa-apa selain GAMBARU. Dan, gambaru udah lebih dari cukup untuk menghadapi segala persoalan dalam hidup.

Bener banget, kita mesti berdoa, kita mesti pasrah sama Tuhan. Hanya, mental yang apa-apa "nyalahin" Tuhan, bilang2 ini semua kehendakNya, Tuhan marah pada umatNya, Tuhan marah melalui alam maka tanyalah pada rumput yang bergoyang.....I guarantee you 100 percent, selama masih mental ini yang berdiam di dalam diri kita, sampai kiamat sekalipun, gw rasa bangsa kita ngga akan bisa maju. kalau ditilik lebih jauh, "menyalahkan" Tuhan atas semua bencana dan persoalan hidup, sebenarnya adalah kata lain dari ngga berani bertanggungjawab terhadap hidup yang dianugerahkan Sang Pemilik Hidup. Jika diperjelas lagi, ngga berani bertanggungjawab itu maksudnya : lari dari masalah, ngga mau ngadepin masalah, main salah2an, ngga mau berjuang dan baru ketemu sedikit rintangan aja udah nangis manja.

Kira-kira setahun yang lalu, ada sanak keluarga yang mempertanyakan, untuk apa gw menuntut ilmu di Jepang. Ngapain ke Jepang, ngga ada gunanya, kalo mau S2 atau S3 mah, ya di eropa atau amerika sekalian, kalo di Jepang mah nanggung. Begitulah kata beliau. Sempat terpikir juga akan perkataannya itu, iya ya, kalo mau go international ya mestinya ke amrik atau eropa sekalian, bukannya jepang ini. Toh sama-sama asia, negeri kecil pula dan kalo ga bisa bahasa jepang, ngga akan bisa survive di sini. Sampai sempat nyesal juga,kenapa gw ngedaleminnya sastra jepang dan bukan sastra inggris atau sastra barat lainnya.

Tapi sekarang, gw bisa bilang dengan yakin sama sanak keluarga yang menyatakan ngga ada gunanya gw nuntut ilmu di jepang. Pernyataan beliau adalah salah sepenuhnya. Mental gambaru itu yang paling megang adalah jepang. Dan menjadikan mental gambaru sebagai way of life adalah lebih berharga daripada go international dan sejenisnya itu. Benar, sastra jepang, gender dan sejenisnya itu, bisa dipelajari di mana saja. Tapi, semangat juang dan mental untuk tetap berjuang abis-abisan biar udah ngga ada jalan, gw rasa, salah satu tempat yang ideal untuk memahami semua itu adalah di jepang. Dan gw bersyukur ada di sini, saat ini.

Maka, mulai hari ini, jika gw mendengar kata gambaru, entah di kampus, di mall, di iklan-iklan TV, di supermarket, di sekolahnya joanna atau di mana pun itu, gw tidak akan lagi merasa muak jiwa raga. Sebaliknya, gw akan berucap dengan rendah hati : Indonesia jin no watashi ni gambaru no seishin to imi wo oshietekudasatte, kokoro kara kansha itashimasu. Nihon jin no minasan no yoo ni, gambaru seishin wo mi ni tsukeraremasu yoo ni, hibi gambatteikitai to omoimasu. (Saya ucapkan terima kasih dari dasar hati saya karena telah mengajarkan arti dan mental gambaru bagi saya, seorang Indonesia. Saya akan berjuang tiap hari, agar mental gambaru merasuk dalam diri saya, seperti kalian semuanya, orang-orang Jepang).

Say YES to GAMBARU!

18/03/11

Room on Fire

Rasa macam budak kecik dapat main PS3 seorang seorang. YEEEEAAAHHHHH!

Padahal second album joo. Nampaknya kena banyak banyak menabung, menabung dan membodek mana mana yang terdekat. Hehehehehehehehehe

I love yow THESTROKES!

From your so-called-die-hard-fan. Pun bolehh.



p/s, weh Angles dah released! Bak tang fulus meh.

16/03/11

Yes, I'm in love

Satu pagi yang ceria. Burung gagak berkicau kicau. Ranting ranting kayu mula menunjuk hasil. Bunga bunga mula mengembang. Tenang. Aman. Damai. YEAAAH!

Alhamdulillah.

Perjalan dari Ebisu ke Meguro mengambil masa 15 minit. Bertemu dengan Berry-san, dia kata kalau pergi kelas, tak akan jumpa orang, jadi dia mahu pulang. Tinggal aku seorang, maknanya. Saotami sensei menggantikan Iwasaki sensei. Jadi bila belajar seorang seorang, dah macam aku upah private tutor. YEAAAH lagi!

10 minit terakhir merupakan perbualan bebas;

Sensei: What would you do if you had one million yen?
Me: I’ll donate to the earthquake victims.
Sensei: Aaaa can’t belive it!*She did the cute faint expression*
Me: :D

- Pasal 28/5 in the same boat with them, tipu lah tak jatuh cinta dengan diorang. Haha

“The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up.” ~Mark Twain

p/s, I just got the best tutelage ever yesterday. Thank you Saotami sensei. :)

15/03/11

Ohh baru aku tahu!

The Yomiuri Shimbun



Tokyo Electric Power Co. and outside experts have said that Saturday's blast at the No. 1 reactor at the Fukushima No. 1 nuclear power plant was caused by a so-called hydrogen explosion, in which hydrogen filled the reactor's outer container and combined with oxygen in the air.

A partial meltdown of the nuclear fuel in the reactor also is believed to have occurred. Why and how did the No. 1 reactor plunge into such a serious condition?

Every nuclear power plant is equipped with a number of protective systems to prevent radiation leaks in the event of an accident.

One such system is the reactor pressure vessel that covers the reactor core--it is designed to prevent radiation from being released should something go wrong with the nuclear fuel.

Even if the reactor vessel were damaged, radiation leaks are supposed to be prevented by another container surrounding it. Around these is the reactor's outer building, of which all but the framework was blown off in Saturday's explosion.

In an emergency press conference later Saturday, Chief Cabinet Secretary Yukio Edano said a hydrogen explosion had occurred inside the external container structure.

Oxygen explodes when it combines with hydrogen. This can be see in experiments in which a hydrogen-filled test tube is placed close to a flame, and a popping sound is heard as the two combine.

U.S. space shuttles have used the hydrogen-oxygen reaction to acquire the enormous energy required for space travel.

Why did hydrogen fill the external containment structure before the blast Saturday afternoon?

According to Professor Emeritus Keiji Miyazaki at Osaka University, an expert in atomic energy engineering, nuclear fuel is enveloped in a particular type of metal covering. When the fuel reaches an extremely high temperature and then comes into contact with the cooling water, the metal's properties break down the water and generates hydrogen.

The hydrogen can leak from the reactor containment vessel into the outer structure through valves and other gaps.

The hydrogen that filled the outer structure Saturday is believed to have exploded when it mixed with the oxygen in the air, Miyazaki said.

According to a nuclear technology expert with experience designing the same type of reactor as the Fukushima No. 1 plant, neutrons in the reactor's pressure vessel usually collide with water molecules and create hydrogen. It is quite possible that hydrogen derived from water molecules leaked out of the vessel, the expert said.

Miyazaki said TEPCO should have acted more promptly.

"It was an extremely serious accident. I have the impression that [TEPCO] spent too much time backing up the emergency electricity source, which had gone down," the professor said.

"I think they could have prevented the accident if they'd started putting water [into the reactor] with temporary fire pumps to lower temperatures inside the reactor earlier. They finally started doing that Saturday morning."

Though it turned out the explosion was caused by hydrogen, this does not necessarily mean that all the problems have been clarified.

"We can't be relieved just because the government said the reactor pressure vessel and container were safe," a former official of the government's Nuclear Safety Commission said.

"Though the level of detected radioactive substances has declined, we don't know what really happened to the nuclear fuel rods inside the pressure vessel," he said.

===

Reactor core overheated

A nuclear meltdown may have occurred before Saturday's explosion in the Fukushima No. 1 nuclear power plant's No. 1 reactor building, according to a key government nuclear safety panel.

The Nuclear and Industrial Safety Agency's statement indicates that the temperature in the reactor rose to an extremely dangerous level, analysts said.

Nuclear fuel rods normally are kept submerged in water inside reactor cores, thus preventing the rods' temperature from exceeding a certain limit. However, if the water level goes down and the fuel rods are exposed, the cooling system's efficiency rapidly deteriorates, causing the reactor core's temperature to rise.

If the core's temperature exceeds a certain level, the fuel rods melt--in other words, a meltdown occurs.

The detection of traces of a nuclear substance called cesium outside the Fukushima nuclear power plant led the agency to infer that a possible meltdown occurred.

Cesium is formed after uranium, which is used for nuclear fuel at the plant, undergoes fission. However, nuclear fuel is kept in a pellet form covered by a special metal. It is impossible for cesium to leak from the shell unless the metal melts--which occurs when the temperature reaches 2,700 C to 2,800 C, according to the agency, an affiliate of the Economy, Trade and Industry Ministry.

The detection of cesium indicates the temperature of the reactor core has reached a seriously high level.

If the water level does not rise enough to stop the reactor core from overheating, the reactor core's stainless steel cover could melt. In the worst-case scenario, the reactor core itself might explode due to a build-up of excessive pressure.

(Mar. 14, 2011)

Tapi ni cerita semalam. Semmmalamm.

Another stupid Malaysian



Lesson for today, THINK TWICE BEFORE YOU SPEAK, THEN SAY IT TO YOURSELF FIRST.

14/03/11

Katunis Malaysia tak cukup sivik?

Terima kasih kalau ada yang tergelak, sekurang kurangnya karikatur yang dihasilkan oleh insan yang bernama Zoy tu tak lah malu sangat bila ada orang boleh lagi ingat benda tu benda lawak.

Bro, serius kau tak tahu tengok jam bila nak buat lawak, bila nak kena serius. Tapi, apasal semua serang Zoy je, yang ketua pengarang pun tak kan tak reti imbas imbas mana mana konten dalam akhbar sebelum publish. Aiseh, korang memang memalukan Malaysia and tahniah do dah masuk CNN.

Anyway, aku tak ada masa nak ulang benda yang sama dua kali. Just in case kalau ada orang yang tak baca surat khabar berita harian ke apa, boleh rujuk mana mana web yang terlintas di ingatan anda untuk tahu lebih lanjut macamana cerita ultraman-boleh-lari-dari-tsunami boleh buat orang gelak.

Hari sabtu selepas gempa bumi berlaku semalamnya, aku turun Shinjuku. Sebab tu jugak lah aku boleh tulis entri macam yang aku dah poskan kat bawah ni. Macam mana rasanya nigiyaka-na town boleh tukar jadi shizuka-na town dalam berkelip kelip mata. Mungkin sebab keretapi baru boleh beroperasi seperti biasa(tak berapa nak biasa sebenarnya sebab dah mula lembap, tapi tak selembap negara sendiri) pagi tu, jadi orang yang terkandas dekat stesen keretapi malam jumaat tu semua pakat balik rumah pagi tu.

Bercakap pasal hari ini punya perjalanan keretapi, ada banyak jugak keretapi yang tak akan beroperasi. dan kebanyakan sekolah, pejabat, kedai semua kasi bungkus.

Tapi tak mengapa, aku sempat jumpa satu kedai makan yang halal dekat situ. Dan kau tahu jelah betapa heavennya kalau dapat cari kedai makan halal dekat Tokyo ni. Ni statement bangga ke banghagia?

Kedai yang aku nak cakap ni nama dia Grand Indian Darjeeling, ya sila klik untuk tahu alamat. Apa aku boleh cakap, makanan dia memang sedap dan boleh tahan murah(aku bab makanan memang tak tipu, jadi percayalah dengan seluruh jiwa raga anda).

Set Lunch ada dua. Set A: 895yen untuk nan/nasi bersama dua kari, satu salad. set B: 995yen untuk nan/nasi bersama 3 kari, satu salad. Kari dia boleh pilih lah macam biasa dan selalunya memang ada pilihan macam keema, mutton, chicken dan curry of the day(selalunya ada dua pilihan). Dan nan boleh kasi top up.

(Kualiti kamera phone memang tak dapat dipertikaikan lagi. Ni petanda kena tukar sony TX10 ka?)

So, ini je untuk hari ini. Tengok berita hari ini, teringat dulu dulu belajar biologi bab akhir sekali tingkatan 5 ada sebut radiasi nuklear boleh bawa kepada kanser, rambut gugur, muntah berdarah dan apa bagai lagi yang ekstrem. Astaghfirullahalzim, mintak dijauhkan. Kerajaan sini pun dah galakkan pakai mask KALAU NAK KELUAR RUMAH dan sentiasa tutup tingkap rumah.


13/03/11

Your duas can change the world part 2

Sebab the fact is kebanyakan orang terlalu busy dengan hal sendiri sendiri that they don’t have any time nak fikir pasal hal orang lain, aku sangat appreciate and grateful to see ada orang yang spend some of their time just to know apa yang terjadi dekat jepun and some of them keep asking and constantly dua, that makes me feel really good sebab ada orang yang sentiasa bersama masa masa kemuncak ni when you can’t predict what will happen next.

Terima kasih banyak banyak.

Most of tempat dekat jepun, letrik dah shut down untuk save electric power. Tokyo pun dah macam ghost town, sunyi sepi je. Banyak kedai dah letak notis depan pintu. Trains not functioned as usual. And dengar cerita air dengan letrik pun dah nak kena catu kat Tokyo, tapi tak confirm. Convenient stores dah sesak orang beli barang makanan nak prepare for emergency bag. Malam tu pergi Shinokubo, and most roti dengan mineral water memang dapat sambutan terhangat di pasaran.

Benda cuma satu, harga jadi lagi murah.

Tadi, berita cakap satu lagi nuclear power plant makin panas. Explosion yang semalam tu pun belum habis risau. 9 orang dah positive nuclear radiation. Plus, dalam dua tiga hari ni maybe 7.0 magnitude earthquake akan singgah lagi. Aku tak trauma. Tapi, aku takut kot. Ya, aku confident gile aku takut sekarang ni.

Ya Allah.

Ni kena dekat negara yang seriusli maju ni, kalau kena dekat developing country macam mana lah agaknya.

12/03/11

Your duas can change the world

Assalamualaikum dan yo,

Alhamdulillah, walaupun dapat tengok bangunan semua pakat joget, dapat menikmati pening macam disko kejap, dapat tahu that hari semalam hari Jumaat, dapat dengar gelas gelas moving, Alhamdulillah we are safe. Most Malaysians kat sini pun masih dalam lindungan Allah s.a.w.

Bercakap tentang earthquake semalam, tsunami betul betul dah pulang negara asal dia. Aku tak tahu samada I was lucky enough atau apa. First experience dan dah tu paling ganas pulak dalam sejarah Jepang. 8.9 magnitude, bhai. Dulu masa 2004, 9.1 magnitude. Plus, this earthquake 8,000 ganda kuat dari yang kena Christchurch last month. Cuak tak cuak la kan.

Masa aftershock tu, aku kat toilet. Dah tu apa je aku boleh fikir. Aku yang menggigil sebab kena air sejuk ke atau the earth was dancing. Lama aku fikir. Then bila aku dah nampak air kat toilet bowl tu macam seram gile melompat lompat, mop tu swing sana sini, aku cepat cepat keluar. Then, aku nampak ibu dah stay bawah meja baru aku tahu okay this is earthquake macam yang Apriyani-san cakap hari khamis hari tu attacked rumah dia. Tapi aku rasa, dia punya lagi terasa kot, dia 13th floor and aku first floor. Lagi berzapin ah barang barang rumah dia.

Lepas aftershock, ibu pergi ambil Aisyah dekat sekolah. So, aku stay dekat rumah sorang sorang. Aku ingat dah habis la kan. On je la lappy, surfing internet. Buat slumber badak. Tengok tengok lagi lah banyak earthquake serang. Earthquake pulak jenis nak kasi heart attck. Kejap ada, kejap tak ada. Bila dah sorang sorang macamtu baru nak cuak kebabom. Macam that day was the end of the world. Terkenang ah dosa segala dosa, mak aku yang pergi ambik adik aku, bapak aku yang tak balik balik kerja, result spm(?). Nak call pun semua connection dah shut down masa tu. So, amik ipod stay bawah meja, berdoa segala sambil chat dengan Paksu, Najwa, Farah and Hanis.

Orang kat luar dah buat announcement yang memang sikit pun tak faham. Ambulance and helicopter dah pusing pusing satu Tokyo. Ada bangunan terbakar and aku dengar Tokyo Tower dah jadi menara Pisa? Kalau tengok bangunan dari tingkat atas memang serius macam bangunan made up of jelly. Joget berzapin kiri kanan. Aku dah terfikir nak blah dari rumah je bila fikir benda benda ni.

Dah berapa jam, baru ibu balik. Kereta memang pack macam sardine as public transportation semua kena shut down lagi lagi train. Ramai la orang yang kena jogging balik rumah. Macam marathon! Nasib la aku tak pergi berfoya foya semalam dekat Shibuya. Memang tak tahu lah macamana aku nak balik jalan kaki nanti. Aisyah cerita budak sekolah dia semua nangis. Embassy start calling. Semua jadi gelabah. Family dekat Malaysia lagi lah betapa extra risau. Luckily, ada skype do. So, dapat bagitahu yang kitorang sangat selamat dekat sini. Atuk dah mula risau sebab dia nak datang sini lagi 2 minggu. Geng sekolah lagi, aku pun tak tahu government kasi korang pegi Jepun tak after this tragedic event.

Ikut CNN, memang seram doh Jepun. Lagi lagi north area. Jalan retak, bridge tercabut, factory terbakar, orang mati and the worst part is tsunami going to singgah over 50 countries! Economy in Japan really kena makan cost yang tinggi nak fix semua ni. Well for more info, please click BBC or CNN. Memang banyak gile gossip yang berilmiah kat sana. Kalau aku cerita 2x benda sama, it’s redundant kan?

Wait, aku tengok tv Jepun, so obviously got the latest news la kan but I don’t understand much what they said about this country. HEMM Ruginye alahai do.

Anyway, aku rasa bangunan Jepun agak selamat sebab dia almost made up of benda benda soft, bukan macam rumah yang sekali harung semua batu do, memang tak la kan. So, kalau bangunan tu ranap ke hape, ada potensi orang still hidup lagi. Lagipun kalau nak ikutkan, 8.9 bukan sikit. Kalau tak built betul betul kasi kuat, memang boleh ranap even magnitude sikit. Bak kata bapak aku Jepun really prepared for earthquake after dorang kena kat Kobe dulu. Earthquake class pun dah bersepah. Cuma, kuasa tuhan mana boleh halang. Semua ada hikmah kan. Jadi, kesempatan ni, elok kita muhasabah diri apa yang patut, sama sama mintak Allah buka mata kita kasi luas sikit macam Heliza Helmi. Biar kasi constant jangan boleh tahan dua tiga bulan je.





Terima kasih kepada semua specially family and facebookmates yang terus menerus berdoa and support untuk dunia. Semoga Allah dapat membalas jasa kamu semua. InsyaAllah everything will be okay under Allah’s protection.

Assalamualaikum :D

9/03/11

Hari ni aku post something berilmiah

Okey, benda kalau lambat post jadi macam ni la. Satu hari ada dua tiga entry sekali masuk. (Dude, aku bukan type ilham selalu masuk nak post entry bersquare root semua)

Baik, haritu aku pergi Meiji Park Flea Market. Aku memang la teramat suka benda benda macam ni. Murah bhai. Kalau kat Zara satu baju pun aku kena fikir bercube root semua lastly hapak pun tak beli, yang ni aku fikir sekali lalu je, rembat bayar. Gempak tak gempak. Betapa "konon" murahnya. Ngahaha. Anyway, benda memang murah okay. So tak ada hal kalau nak membantu golongan golongan peniaga ni cari rezeki halal. Pahala mari, what?

About this MPFM,

1. Flea Market terbesar dekat Tokyo. Tak percaya tanya google. So, kalau terbesar tu bayangkan lah betapa korang tak payah susah susah pergi Tokyu Hands nak dapat barang tapi harga masyuk kan.

2. Ada satu kedai nasi ayam halal dekat situ. Arab kot dia kahwin dengan Jepun kot. Satu set nasi ayam harga 500¥. Memang korang tak akan jumpa sup atau kuah kicap atau sambal kat nasi ayam ni. Tapi korang akan jumpa udang. Ye, udang. Spesel kan? Rasa tak payah cakap lah, tak terperi sedapnya weh(aku makan sebelah van dia, so memang rajin gila pergi queue kalau tak cukup makan). So, sementara tunggu akak akak manis dan abang abang kacak korang berbebeli berbelah, how about spend time to eat at this stall. Energy mari, what?

3. Kalau dah namanya Flea Market, so it only opens during weekend about 9:00 to 15:00. I'm not sure sabtu dia bukak ke tak, tapi kalau nak selamat datang hari ahad. Oh, kalau hujan memang konfom tak ada okay.

4. Barang-barang dekat sini memang sangat banyak specially baju bajuan. Even baju dari U.S.A pon ada. Harga pon harga U.S.A jugak la alamatnya. Tapi jangan risau, tak payah looking for "takai" stuffs, baju 100¥, 500¥ bersepah je. Kepada mak mak yang suka pinggan mangkuk, yes dekat sini memang ada jual dari brand yang memahal ke brand X. Yang murah ada sampai 100¥ and high quality pulak. Lagi satu, apa yang best dekat sini is banyak unique and rare stuffs kepada muda mudi dari yang tak pernah nampak ke yang memang dah selalu nampak.

5. Toilet memang disediakan. Well, ni satu benda wajib kena cerita jugak la kan sebab seruan anatomi ni bukan bole percaya. Bila bila je boleh mari. Haha

6. Transportation. If korang naik train, ada dua option either korang nak turun JR Sendagaya Station or Kokuritsu Kyogijo Station(Toei Oedo Line). mana mana yang korang rasa dekat la. For Sendagaya Station memang ada satu exit, which is keluar keluar nampak Tokyo Metropolitan Gymnasium.

7. For map, please click HERE.






Okay, sekarang kau rasa tak macam dah berilmiah gile lepas baca entry aku? LOL(lawak, ohh lawak)

Assalamualaikum,

Dewi Afro lagi AJ's lips hilang kat Tokyo

Assalamualaikum dan yo, welcome back to reality.

Bangun pagi, mak aku cakap Norizan Sharif tulis benda ni kat Fb, 'mimpi lagi indah dari realiti, sebab tu semua orang bangun lambat sampai tertinggal solat subuh.' Kurang lebih.

Tapi, aku tak rasa ni masalah mimpi semua orang terlampau indah lagi manis ni. Ni lebih kepada pasal program mencacatkan mata kurniaan Tuhan or simply say pukul 4-5 pagi tahajud depan fesbuk, maispes, sekaip, waiem ah.

Nabi kata papa tidur lepas subuh. Ni nak kaut result spm, sesama ah kita insaf menginsafi. Aku kena extra insaf ah, spm buat macam haram je kan.



Dewi Afro lagi AJ's lips, 06032011 - 09032011
i will always miss your red punk colour, please come back :(

8/03/11

Shadow Play, then semua orang terkesima

Bila IB nak tayang benda ni?

3/03/11

Alhamdulillah

This is something worthwhile to watch and learn. Better than watching 2 hours cerekarama on tv3 merely to get the full meaning of don't-forget-akhirat. But, usually we got half kan? Yg lain banyak feeling part melalaklalak lepastu ohyeah mati. Anyway, hope this video will wakes us up. Thank you Dr. Maza.

2/03/11

Blaine Harrison








So, these are coool?

Aku guna perkataan cool untuk seberapa tera giga mega kali, UNTUK SEBERAPA TERA GIGA MEGA kali! Tapi, sekarang ni aku tengah cari apa maksud cool. Sape kata weh makin kita dah lama guna, makin kita tahu apa maknanya. Secara umumnya, cuba kalau aku kata Justin Bieber cool, then kenapa mesti ada haters yang percaya Justin Bieber macam tuuut tuuut tuuut?

Sebab cool sangat subjektif.

Sama dengan perkataan adjektif yang lain. Sama macam aku kata aku gemuk, then ada kawan aku kata aku kurus, slim lagi ramping. sama macam aku kata aku tak-berapa-lawa, then ada kawan aku kata aku superdupercantik, cun lagi jelita. sama macam aku kata kawan aku tipu, tehn ada kawan aku kata dia benar, jujur lagi tulus. Sama macam aku kata aku tak touching dengan apa kawan aku macampuji ni, then ada kawan aku kata aku touching, terharu lagi memalu.

Jadi, motivasi hari ini ialah bila ada orang cakap sesuatu yang adjektif samada rasa macam-kena-tipu atau nak kasi pelempang jepang atau rasa macam nak terjun pokok pisang, then remember adjectives words are all subjective. Cara orang menilai sesuatu yang adjektif bukan semuanya mesti sama. So, tenang-tenang bawak ambil wuduk lagi berdoa yoo. Ini amaran keras untuk orang yang nak bunuh diri sebab aku dah mula benci nak baca Metro cerita pasal bendabenda yang boleh je settle dengan cerdik macam kancil tapi ambil jugak jalan yang tak-berapa-cerdik macam buaya ni. Ada kena mengena ke?

Anyway, aku cuma nak cakap Gaddafi serius tak cool bila dia cakap semua orang kat Libya suka dia. Benda kalau nak tipu, tipu lah betulbetul. Adess Gadaffi Gadaffi! Tapi, aku tahu kalau Gadaffi langsung tak peduli apa aku kata sebab dia dah bajet dia betul sangat. DAN kalaulah dia tahu sangat bahasa Melayu. Kalaulahhh.

OSA!(Oh, silap aku!). Dia cakap bukan suka. Tapi CINTA,SAYANG,KASIH. Sebab dalam bahasa Inggeris makna "love" bukan suka.

24/02/11

Hana Matsuri Festival

"The truth is that everyone is so busy thinking about themselves, that they have no time to think about others.", Nobuta wo produce.

Sekali lalu saja,
Saraf saraf ini sebenarnya semakin mati dengan penjualpenjual ikan paus, tenggiri, kembung, bilis, siakap, parang, merah, keli, arwana, tongkol, puyu, emas.
MEMANG saraf mati tak dapat dilihat, tapi dapat dirasa kan?

Tk payah marah, sebab ia bukan solusi. Tapi, hipertensi.


Harini macam cool sebenarnya bila fikir balik. Alhamdulillah aku sukses buat self introduction depan other students from class B, C, D and E and the time i got big applause from them, the time i got compliment from sensei, heh ofkos lah macam "Bhahahahahhahah", tak sangka lah doh pasal aku budak class A. Apa je yang dah belajar pun. Anyway, arigatogozaimashita. :D

SE RI US aku kena belanja kau starmak, Azyan. SE RI US!

23/02/11

Skrip hari ini

Alhamdulillah, I am 18.

1. Untuk harihari yang sebegitu plain lagi zero, hari ini serupa macam harihari tipikal yang bangun pagi, solat, tertido, bangun, makan. WEH kamon lah. Birthday kau siooot! Let's put a super goat smile on your face. Ok SIOT. Celebrate takde kawan macam boring jugak eh? Hahaha Luckily I have kazoku by my side to cherish my day.

2. Untuk tahu yang aku dah 18, serupa macam aku tanya orang apa kau akan rasa bila dah 18. Bapak seronok lah. Tkpayah kena halang dengan guard bila masuk wayang, boleh masuk kedai yang terpampang "adult only", boleh bercinta, boleh keluar malam, cukup besar untuk buat apa sahaja, bawak kereta etc etc. Itu satu kepuasan atau itu satu kebenaran dari pihakpihak bermagis?

3. Untuk hari lahir ke 18. Salah satu perkara macam-kena buat ialah pasang selfish desire banyakbanyak macam tahuntahun biasa. Termakbul ke tak, tu belakang kira sebab pasang sd hanya sekadar komplasensi yang akan luput dimakan masa atau satu adat(?). Tapi untuk tahun ni, aku akan pasang wish. Betul, aku akan pasang wish sebab merujuk kepada perkataan selfish tu sendirian, aku dapat rasakan kalau ada perkataan tu macam susah sikit nak makbul. Well, let's wish our SPM result will flying with colours.

4. Untuk tahu kalini punya is the momentous birthday untuk aku, mungkin atas dasar aku semakin tahu apa yang aku tak tahu, atau aku semakin mahu tahu sesuatu yang aku tak pernah mahu tahu, atau sebab dia plain dan zero jadi dia macam lain dari hari yang serupa untuk tahun sebelumnya yang selama ni terasa macam takpernah berhenti mahu tunggu. Ok, ini perasaan apa? Dah bajet matang sangat? Gagaga. Suka aku lah doh.

5. Anyway, Thank You sekalian alam for the wonderful birthday wishes. May Allah bless all of you. :)




What is so seronoktahapruski about being 18 if our obligations and problems increase? Nah, let's go back to our childhood. :D

17/02/11

Supahdupahosom



Macamana benci boleh jadi suka? Senang saja. Kak Rihan nyanyi seksi sangat sampai aku susah nak feeeeel.

16/02/11

So this is YTSPHERE

Lepas micsphere, then comes fssphere, mssphere, fbsphere, blogosphere, twittersphere, indiesphere, photographysphere, lomographysphere, hanatajimasphere, etc etc. Now YTsphere.

Masa umur kita 6 tahun, kita dalam sfera barbie doll macam tu. Tapi aku masa 6 tahun, masin patung kertas je kot. Tu pun kena air, habis burn doploh sen aku. Bila dah besar sikit 9 tahun, masuk sfera anime. Digimon, penangkap kad sakura, bolanaga etc etc. Belilah apa patung kecik dua hengget tu, belilah kad yang konon ada kuasa tu. Tak dilupakan gasing ajaib yang amin dalam gelanggang tu. Lawan, lawan.

Bila besar lagi sikit, 11 tahun. Mula nak chatting dengan strangers mana mana hala entah. Bukak lah kampung chat apa bagai. Sebabkan takda gambar, dan atas dasar selalu kena tipu(mungkin), tu yang besar sikit buat lah friendster, myspace, hi5 and lastly facebook. Penuh lah akaun laman sesawang punya banyak.

Masalahnya fs, my, h5, fb ni macam nak luahkan perasaan boleh sikit sikit je. nak tulis status pun takkan nak buat essay kot. Besar sikit, buatlah belog. Konon macam diari elektronik lah apa. Lepastu dah lama buat belog sampai idea pun sangkut sangkut. rasa nak tulis pendek je dengan ada limit perkataan, twitter lah pulak.

Bila besar sikit, duit tabung ayam dah banyak. Ha masa tu rasa kalau pakai kamera kompak besar macam gempak. Reti tak reti, cantik tak cantik tolak ketepi, janji ada dslr. Boleh lah kalau nak snap reflection style nampak kamera segantang. EH COOOOL tu. Sape tak penah buat.

Lepastu dah taknak dah layan artis mainstream. Nak layan yang berdikari, yang orang jarang kenal, yang nyanyi pun bukan kat stage besar macam celine dion. Mulalah, indie band tumbuh macam durian kat Perak sekarang ni.

So, kalau nak cerita banyak banyak pun aku macam malas, sebab point dia lebih kurang sama je dan cerita pasal sfera macam ni serius bersifat endless. Dah habis sfera ni, datang sfera baru dan baru dan baru. Aku cuma tertanya dan tertanya samada sfera ni yang bergerak atau kita yang bergerak mengikut arus sfera? :?



Well, actually I have no enthusiasm to talk about Anwar Hadi, Matluthfi. The YTsphere guys. They're getting famous on the internet day by day, so you can say there are a lot of entries about them. You can search them on google or ask your peers.

Oh, last word. They are super duper awe-inspiring wa cakap lu. And maybe this is the most genuine answer why I really want to further my study at Australia. Emm.

Tak, tak, tak mungkin la dohhhh. :DD

15/02/11

Baru isi fasa 2

Before result keluar dan aku rasa macam nak bagi penyepak kat diri sendiri atau baru time tu lah nak muhasabah segala, baik aku buat satu halusinasi pembersih hampagas yang boleh nyah kan segala nervous cuak cuak takut ni.

"Anyway, aku rasa nak pergi University of Adelaide. SERIUS. SE RI US."


* nampak tak aku tengah jalan jalan tu kat pusat sumber bar tukang besi :DDD

14/02/11

Darwin Deez and his imagination


Well, it's super duper awesome tahap ruski if my kindergarten teacher teaches me this twinkle twinkle little star tone, not the typical one. Apalah, Cikgu..

11/02/11

SPM Result

Berapa lama perlu ambil untuk satu long term future plan(s)?

Sesaat, seminit, sejam, sehari, seminggu, sebulan, setahun, sedekad, seabad?

Seberapa lama pun kita ambil, kita belum pasti ia akan berjalan dengan sesuka hati kita dan senyuman.

Yeah, life is unpredictable kan weh?

2/02/11

Peluru Berpandu, Sakit

Fakta pertama, Aku baru tahu kalau semua yang kau suka dah jadi semua yang aku suka.

Fakta kedua, Aku baru tahu kalau semua yang kau mahu semua dah jadi semua yang aku ada.

Sempena mengenang 18 Dec 2009, satu masa dulu kau pernah kata kau suka warna rave. Satu masa kini, aku beli sesuatu yang rave dan aku baru perasan itu sebahagian kau.

Sebenarnya,

Aku selalu rasa sebahagian engkau masih ada dalam diri aku.

30/01/11

Lake Yamanaka, Naisssss!




The thing is, selagi ada benda yang kau boleh compare kan, dan kau tak ambil positif, selagi tu weak akan terus jadi weaker dan akan terus jadi weakest. UNTUK SEMUA, SEGALA dan SEKALIAN SEGI.

Ada makcik selalu kata, 'Apasala hang dok ikut kapir tu, dorang kapir tahuuu. KAPIRR! KAPIRR bhaiii." Aku tak salahkan makcik tu sebab skop dia aku fikir sangat kecik, so aku diam. Diam bukan tanda setuju. Diam tanda separa atau kau boleh kata aku lah pengaman dunia tahap ruski. Aku tak cakap kita kena ikut kafir. Tapi kita pun tahu ada sesetengah benda kita boleh ikut walaupun daripada satu asas yang jahiliah, ada sesetengah benda kita tak perlu ikut walaupun daripada satu asas yang suci lagi murni. Aku cakap sesetengah kan?

Well, kalau negara kafir ni, yang minum sake ni, yang tak belajar akhlak islamiah ni, yang boleh buat free sex ni, boleh ikut sebijik macam apa yang Islam ajar. Then, kita patut tanya, selama ni kita belajar apa kat sekolah? Oh yeah, belajar-periksa-tamat.

Dan ini jawapan kepada, "Apasal Muslim tak macam Muslim, Kafir tak macam Kafir".

Ooops! Kapir bukan Kafir.

29/01/11

Lintasan Zebra

Untuk satu tahun terpadam. Aku capai suis, tekan dan menyala.

Kenapa on semula belog?

Em, aku pun terfikir perkara yang sama.

28/01/11

Monolog versi analog

“The person who loves more is in the disadvantaged one”

Untuk tiga tahun bercinta, hari ini anniversary kita. Sumpah, aku dah lama tak rasa apa aku rasa sekarang. Suka, ria, tawa, gembira dan senyum sendirian. Tapi apa yang kau tahu, itu semua dalam satu pakej fake kan?

Mungkin kau betul. Aku memang tak boleh!
Sejauh mana aku lari, sejauh mana kau lari, serpih(s) kau mesti terbawa sekali. Bad sign untuk manusia manusia macam ni, kan?


27/01/11

Hey, kau apa cer?

Tak ada apa yang perlu diceritakan untuk menjadikan cerita itu lebih menarik sekadar menuntut komplasensi sesetengah daripada kawan kawan. Kalau cerita bosan, tetap bosan juga. Apa yang penting ialah satu mitos yang mampu direka atau diubah suai agar menjadikan cerita bosan jadi sikit kelakar di hujung cerita. Sekadar mencapai satu tahap mokhsya.

Mungkin semua benda adalah sangat bosan jika dilakar secara asal tanpa penambahan apa apa.

Oh tadi, aku ke lomo store. Boleh kata map tu tak membantu dengan tiga kedai sebagai pengukur akal. Kan lebih baik jika ada penambahan dari segi tekstur atau seberapa konten yang mudah ditangkap sekali lalu. Sampai disana untuk pertama kalinya aku ditarik oleh Diana F+. Itupun selepas penambahan Splitzer.

19/01/11

Kalau nak pergi, bawak sekali dengan serpihan hati sendiri.

Untuk tahu yang aku dah lupakan sesuatu yang aku gilakan dulu, macam budak gilakan main batu seremban ah, serius benda tu boleh buat gelak. Tapi untuk tahu yang aku dah face to face dengan sesuatu yang aku semakin lupakan, benda ni langsung tak boleh buat aku gelak tahap nanny.

terkejut, terpahat lagi terpaku sebentar.

Melupakan benda yang kau gilakan bukan benda senang. Lastly, benda tu yang datang sorang sorang. Nah sekarang pula aku dapat sesuatu yang aku nak atau sedang lupakan. Apa aku fikir mungkin berbeza dengan apa yang jadi secara realiti. Mungkin kalau aku dapat, aku dapat sekali dengan makhluk hidup. Tapi, cerita dia berakhir dengan aku hanya own objek mati semata mata.

Apaapapun, Aku baru beli Blackbird, Fly sebenarnya. It's been a while aku tak cakap pasal Blackbird, Fly memandangkan Tuan Blackbird, Fly bukan lagi satu makhluk yang aku boleh bawak gelak, diskusi, waiem atau sewaktu dengannya. Lebih kepada satu makhluk yang aku mahu capai, tapi tak ada medium contohnya tali atau galah. Kesian,

Bila boleh lupakan secara total kalau dah lagu ni?

"Tuan, tolong ambil balik serpih serpih ni. Bawak balik KT nooo!"

14/01/11

azyan is watching Jdrama

"A person with no will to fight will never be happy."


Mei-chan no Shitsuji

1/01/11

Bukan entri sempena niuyer pun



Aku cuma harap tahun ni aku dapat jumpe dengan Nakatsu Shuichin wannabe. Terima kasih.

Oh ya, tadi aku bajet nak celebrate new year memalam buta yang mana kau tak akan tengok aku ada semangat macam ni pun kat Malaysia. Tapi sape tahu yang new year kat Japan sangat berlainan dengan apa yang aku expect. Macam takde perkiraan, kebabom, memekak.

Aku cuma tahu yang mereka akan pergi gunung Fuji, dan tengok matahari terbit. Merujuk balik kepada Malaysia, benda ni buat aku terfikir, negara yang majoriti bukan Islam pun tak sehedonisme Malaysia kan? COOL boleh buat Malaysia's book of record.